Töltés...

Olyan donorokat keresnek Debrecenben is, akik átestek a fertőzésen és már tünetmentesek.

Vérplazma adására kérik a koronavírus-fertőzésen átesett, gyógyult betegeket a szakemberek. A donorok jelentkezését a koronavirusplazma.hu címen is várják. Egy donor plazmájából három vérkészítményt állítanak elő, ami – a jelenlegi protokoll alapján – egy beteg terápiás dózisát jelenti.

tn4 kepernyofoto2020 04 30 9 44.53

Mivel a koronavírus kezelésére nincsenek speciális gyógyszerek, ezért vezették be ezt a passzív immunizációs eljárást, amiben a fertőzésen már átesett, gyógyult emberek vérplazmáját használják fel a betegek gyógyítására. Az illetékes minisztérium javaslatára az Operatív Törzs támogatásával a terápiás készítményt létrehozására konzorcium alakult – a munkát Vályi-Nagy István professzor, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főigazgatója koordinálja. A konzorcium szakmai partnere a Biotest Hungaria Kft. és Plazma Pontokat működtető Plazmaszolgálat Kft. – a nagy tapasztalattal rendelkező cég mint fő piaci szereplő biztosítja a plazmaadáshoz szükséges infrastruktúrát és szakképzett személyzetet.

 

Hatásmechanizmus


A koronavírussal fertőzött beteg immunrendszere ellenanyagot, úgynevezett antitestet termel a vírus ellen, ezáltal tudja legyőzni a betegséget.

 

A gyógyult és már egészséges emberek véréből egy speciális eljárással, a plazmaferezissel olyan plazmát tudnak kinyerni, mely a koronavírus elleni ellenanyagokban gazdag.

 

Ez a súlyos állapotban lévő, legyengült immunrendszerű betegek számára nagy segítség, hiszen készen kapják azt az ellenanyagot, ami elpusztítja szervezetükben a koronavírust. Másrészt a plazmában lévő egyéb fehérjék segítenek legyőzni a beteg szervezetében fellépő úgynevezett citokinvihart is.

 

Kiből lehet donor?


A fővárosban azokat a férfiakat várják plazmaadásra, akik igazoltan átestek a koronavírus-fertőzésen, minimum két hete tünetmentesek és a karantént esetükben már feloldották. Fontos, hogy jelenleg vírusmentesek legyenek, és kellő mennyiségben rendelkezzenek vírusellenes ellenanyaggal. Egyebekben a plazmaadáshoz szükséges feltételeknek kell megfelelnie a jelentkezőknek. A nők plazmája olyan fehérjéket tartalmazhat, amelyek a betegek számára súlyos transzfúziós szövődményt okozhatnak. Az ország hat városában működő centrumokban (www.plazmaadas.hu) a koronavíruson átesett nőket és férfiakat egyaránt várják plazmaadásra: az ő plazmájukra az úgynevezett anti-SARS-COV-2 hyperimmunglobulin előállításához van nagy szükség. Ez egy gyógyszergyári körülmények között előállított plazmakészítmény, ami a koronavírusos betegek gyógyítására alkalmas.

DSC09280 1024x683

Jelenleg közvetlen transzfúzióra alkalmas plazmakészítményt (klinikai célú felhasználás) csak Budapesten adhatnak a donorok (az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve) a Plazmaszolgálat Studium nevű Plazma Pontján. Az ezzel kapcsolatos információkat a www.koronavirusplazma.hu oldalon találják az érdeklődők.

 

A plazma olyan gyógyszerek alapanyaga, amelyek ma még laboratóriumi körülmények között nem állíthatók elő; ezeket a gyógyítás több területén használják. A súlyos, veleszületett vérzékenységben szenvedőknek például hetente több alkalommal van szüksége plazmakészítményekre, hogy mindennapi életét élhessenek. A súlyos immunhiányos betegeknek szintén létszükséglet, hogy hozzájussanak plazmából készült gyógyszereikhez. Ezek mellett a plazmakészítményeket gyakran alkalmazzák a gyermekgyógyászatban, intenzív osztályokon, onkológiákon is. A jelenlegi, rendkívüli járványhelyzet idején is kiemelten fontos, hogy ezen gyógyszerek mennyiségét folyamatosan biztosítani tudják.

 

 

2020.04.30

civishir.hu

 

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!